Paltrok 01

Opbouw van een paltrok.

Deel 1

Peter is een verwoed modelbouwer. Zo heeft hij korenmolen Windlust van Nootdorp in miniatuur nagebouwd (deze is te zien in de molen Windlust te Nootdorp)
Ook heeft hij een vijzel geheel compleet met vijzelkom voor een toekomstige poldermolen in miniatuur gebouwd.
Peter was/is een verwoed zeiler. Zo heeft hij een jacht geheel tot op de kleinste details in miniatuur nagebouwd.
Hier onder zijn verhaal.
Aangestoken door Jos van Schooten, molenaar van de Eenhoorn te Haarlem, ervaren molenmodelbouwer die de paltrok Amsterdams Wapen als model aan het bouwen is, besloot ik het ook te doen.Voorheen had ik al een paltrok De Poelenburg volgens tekeningen gebouwd, echter niet zo gedetailleerd. Met mijn instructeur Rob van Zijll over gesproken, die het een geweldig idee vond, ben ik eraan begonnen. De tekening van de P. had als basis een ringmuur van 32 cm, de AW van 38 cm. Alle tekeningen voor zover nodig 1,2% vergroten.Van een andere molenaar Giel de Graaf heb ik tekeningen gevraagd uit het Groot Volkomen Molenboek, daarbij uit een cd-lesmateriaal van Kees Vanger met vele fotos van een paltrok, had ik voldoende gedetailleerd materiaal.Een rolring met buiten- en binnenvelg, schaarstokken, kruivloer, overring - bovenwiel met as krukwiel met krukken zaagramen met wuifelaars zijn de volgende uitdagingen.Rob vroeg: Ga je het echt doen? Antwoord: Neem regelmatig wat mee, kun je het zien. Bij George M. op de woensdag-instructie, zei hij dat het misschien wel leuk was om dat op de site van de westlandse molens te zetten.
Vandaar een paar foto’s tot zover, de rest (niet op afroep) komt er ook aan.
Tot dan, Peter.

Deel 1


Eiken kruivloer in 5 delen, efficient gebruik van materiaal.
Ondergrond de basistekening van de ringmuur.

Kruisbalken, zwaarden, spruiten passend in de ringmuur.

Voor de buitenvelg om de 37 mm, voor de binnenvelg om de 32 mm gaatjes boren voor de schroefjes. Totaal 128 gaatjes.

Van binnen uit de binnenvelg aan de buitenvelg vastgezet.

Het kraagstuk en de schaarstokken uitgelijnd.

Basismal om de rolring van messing te maken, eerst de buitenvelg van 38 cm, daarna de binnenvelg van 32 cm. met de dammen en boutjes aan elkaar gekoppeld.

De koning waar alles om draait, opgesloten met keggen. Onder de kruisbalken ligt een vierkante poer, waarop de koning rust.

Compleet kruiwerk, alleen de overring, staart- en kotbalken nog.

De kotvloer ligt (rechts) al klaar, kotbalken, staartbalk. In de overring, links van de kotbalk komt een rollensluis (met potlood aangegeven).

Met dank aan Peter van Sloten.

Alle foto’s op deze pagina eigendom Peter van Sloten.

Laatst gewijzigd October 30, 2021: model molens Peter van Sloten (c911a53)